2023 blev endnu et udfordrende år for Aalborg Forsyning. Energimarkedet har været meget ustabilt, og priserne på el har været lavere end forventet. Dertil har omkostningerne til kul været høje.
Aalborg Forsyning som koncern havde i 2023 et underskud på 270 millioner kr. efter skat mod et overskud på 80 mio. kr. i 2022. Det viser Aalborg Forsynings årsrapport, som netop er offentliggjort.
Resultatet er især påvirket negativt af Nordjyllandsværket A/S. I 2023 er elpriserne faldet til lavere niveauer end forventet, hvilket har påvirket omsætningen. Som følge af krigen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland skulle Nordjyllandsværket i 2022 sikre sig kul i en højspændt situation med stigende priser. På grund af nedbruddet på Nordjyllandsværket blev kullet først for alvor brugt i 2023 og har derfor påvirket driftsresultatet i 2023. Dertil er leverancerne af overskudsvarme fra Aalborg Portland faldet yderligere i 2023, så mængden i 2023 var 40% under 2021-niveauet.
”Det er udefrakommende omstændigheder, som har påvirket resultatet i Aalborg Forsyning negativt. Det betød, at vi desværre blev nødt til at hæve varmeprisen i 2023. Men udfordringerne har ikke påvirket den daglige drift. Borgerne har haft varme i radiatorerne, rent drikkevand i hanerne og kunne på en sikker måde komme af med spildevand og overfladevand. Samtidig har Aalborg Forsyning renoveret, moderniseret og udbygget forsyningsnettet og taget ansvar for den grønne omstilling af fjernvarmen i Aalborg,” siger Anna Aaen, bestyrelsesforkvinde for Aalborg Forsyning.
Fuld fart på den grønne omstilling
I 2023 er Aalborg Forsynings store projekter, som skal drive den grønne omstilling, for alvor gået fra tegnebræt til virkeliggørelse. Kontrakterne på de nye, grønne teknologier i Norbis Park er blevet indgået, så byggeriet af projekterne kunne begynde i 2024.
I 2023 blev der indgået en kontrakt om levering af en af verdens største havvandsvarmepumper baseret på naturlige kølemidler. Anlægget vil stå for op til en tredjedel af varmeproduktionen i Aalborg Forsynings forsyningsområde. Derudover er der indgået kontrakt om leveringen af 150 MW elkedelanlæg, og byggeriet af et varmelager bestående af 200.000 M3 akkumuleringstanke og en 6 MW varmepumpe ved Renseanlæg Øst blev også sat i gang i 2023.
”Vi har helt som planlagt nået nogle meget vigtige milepæle for den grønne omstilling i 2023. Det betyder, at vi nu er i gang med at bygge de grønne teknologier, som skal tage over, når vi efter planen udfaser brugen af kul på Nordjyllandsværket med udgangen af 2028,” siger Anna Aaen.
Aalborg Forsyning løftede også en stor samfundsopgave i 2023, når det handler om at udfase brugen af naturgas og sørge for, at flere kan komme over på fjernvarme. I 2023 blev der etableret fjernvarme i Storvorde, Sejlfjord og Gudumholm – i sidstnævnte valgte hele 85% af byen at skifte til fjernvarme, og Aalborg Forsyning afsluttede tilmed gravearbejdet fire måneder før tid.
I alt fik Aalborg Forsyning 1.265 nye fjernvarmekunder i 2023 og lagde 45 kilometer fjernvarmeledninger.
Drikkevand under pres
I 2023 sikrede Aalborg Forsyning, at der ikke kom kogepåbud eller skete overskridelser i forhold til kvalitetskravene for drikkevand. Men det bliver sværere og sværere at finde rent grundvand. Der er udfordringer, når det gælder forurening med nitrat, pesticider og andre miljøfremmede stoffer. Indholdet af nitrat i drikkevandet i Aalborg-området er en kendt udfordring, som Aalborg Forsyning har igangsat en langsigtet plan for at håndtere. Derudover er arbejdet med en vandforsyningsplan sat i gang.
"Det er meget vigtigt, at vi også i fremtiden kan sikre, at aalborgenserne har adgang til rent vand og vand nok. Derfor argumenterer vi fortsat for etableringen af såkaldte grundvandsparker, hvor vi og andre vandværker selv skal eje og beskytte den jord, hvor drikkevandet bliver dannet. Vi er endnu ikke i mål med dette, men vi fortsætter med at påvirke udviklingen,” siger Anna Aaen.
Derudover har klimatilpasning også været en stor opgave for Aalborg Forsyning i 2023, hvor arbejdet med at separatkloakere er fortsat planmæssigt. Samlet set var der i 2023 tale om en klimainvestering på 200 mio. kr. til at fremtidssikre afledningen af regnvand og spildevand.