Med forliget kan Aalborg Forsyning sammen med National enhed for Særlig Kriminalitet sætte punktum for en sag, som blev rejst af Forsyningstilsynet, om overtrædelse af EU’s regler om bekæmpelse af markedsmisbrug (REMIT).
Forsyningstilsynet havde stillet krav om en bøde på 650.000 kroner samt konfiskation af en økonomisk fortjeneste på 226.000 kroner. Men det har NSK ikke valgt at følge. Der sker ikke konfiskation af en økonomisk fortjeneste, og bøden bliver reduceret til 400.000 kroner.
”Vi anser det som væsentligt, at NSK er enige med os i, at der ikke er nogen, som har opnået en fortjeneste i denne sag, og at der derfor ikke kan konfiskeres en fortjeneste. Derudover glæder vi os over, at bøden bliver nedsat fra 650.000 kroner til 400.000 kroner, hvilket vi ser som et udtryk for, at NSK ikke mener, at sagen er så alvorlig, som Forsyningstilsynet slog den op,” siger Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør i Aalborg Forsyning.
Sagen stammer tilbage fra december 2018, hvor Nordjyllandsværket havde problemer med vibrationer på turbinen. Det førte til flere udfald på turbinen og adskillige forsøg på at genoprette forbindelse til elnettet. Det var i forbindelse med udfaldene, at Forsyningstilsynet vurderede, at Aalborg Forsyning havde overtrådt forpligtelsen til at offentliggøre intern viden samt forbuddet mod insiderhandel i REMIT-forordningen.
”Vi er grundlæggende uenige i Forsyningstilsynets tilgang til hændelsen og vurdering af markedspåvirkningen, men ud fra en økonomisk og forretningsmæssig betragtning har vi valgt at indgå forlig. Nu har sagen kørt siden 2018, og vi mener, at det mest fornuftige er ikke at bruge flere ressourcer på den, men i stedet få sat punktum for sagen,” siger Søren Gais Kjeldsen.
I forbindelse med udfaldene gav Aalborg Forsyning elmarkedet besked om, at Nordjyllandsværket var utilgængeligt og ikke kunne levere el til nettet. Men i beskeden var der ved en fejl noteret, at den maksimale kapacitet på Nordjyllandsværket fortsat var tilgængeligt. Derfor kunne det misforstås, om Nordjyllandsværket stadig kunne producere el, selvom beskeden var, at Nordjyllandsværket var utilgængeligt. Så snart fejlen blev opdaget, gav Nordjyllandsværket besked til markedet.
Udover at ingen har haft en fortjeneste i sagen, anser National enhed for Særlig Kriminalitet det blandt andet også som en formildende omstændighed, at der er tale om et enkeltstående tilfælde, som fandt sted tilbage i 2018, og at Nordjyllandsværket har samarbejdet med Forsyningstilsynet samt med politi og anklagemyndighed om sagens opklaring.