8 nyttige spareråd 

Få det optimale ud af din fjernvarme med gode spareråd.

1. Følg dit varmeforbrug i Watts

Hold øje med dit forbrug løbende og gerne min. hver 14. dag. Et jævnligt overblik over dit forbrug sikrer, at du hurtigt kan opdage udsving, som kan skyldes fejl på dit anlæg. Du kan nemt holde øje med dit fjernvarmeforbrug i appen Watts – din energiassistent.

2. Hold øje med din varmeudnyttelse

Det kan spare dig mange penge, hvis du udnytter din varme optimalt.

Jo koldere returtemperaturen på fjernvarmevandet er, jo bedre har du udnyttet varmen i fjernvarmevandet. Det kan umiddelbart virke ulogisk, men jo bedre du udnytter fjernvarmen, jo mere effektiv bliver varmeproduktionen på dit fjernvarmeværk, og jo mindre bliver din varmeregning.

Det kan altså virkelig betale sig at holde dit varmeanlæg ajour, og sørge for at fjernvarmevandet afkøles optimalt, inden det sendes tilbage til værket. Dine radiatorers returrør skal føles kolde eller håndvarme - det er et tegn på en fornuftig returtemperatur. 

3. Find en passende rumtemperatur

21°C er en ideel stuetemperatur for de fleste mennesker. For hver ekstra grad, du skruer op, øges dit varmeforbrug med ca. 5-6%. Ønsker du en lavere temperatur i eksempelvis dit soveværelse, så anbefales det ikke, at temperaturen kommer under 14°C. Samtidig bør du holde døren lukket til et værelse med koldere temperatur, så varmen fra andre rum ikke trækkes ind i det koldere rum. 

Du bør desuden ikke sænke temperaturen for meget om natten. Det er mere fordelagtigt med en jævn temperatur natten igennem, da der ikke skal bruges den samme mængde energi på at varme rummet op igen. Termostaterne regulerer, at der altid er den ønskede temperatur i rummet. Hvis det er koldt udenfor, sørger de helt automatisk for, at der bliver skruet op for varmen i radiatorerne. Omvendt lukker termostaterne også ned for varmen, hvis der tilføres varme andre steder fra f.eks. fra tændte stearinlys, og når solen skinner ind ad vinduerne.

4. Indstil din radiator korrekt

Indstil radiatorerne ens i de rum, du ønsker varme. Har du flere radiatorer i samme rum, så bør de indstilles på samme niveau, så de bruger den samme energi på at varme rummet op. Der er intet sparet ved at skrue helt op for en enkelt radiator i et rum og lukke for de andre. Faktisk bruger én radiator, der er fuldt opvarmet ofte mere varme end to eller tre, som kører på kvart drift.  

Du kan kontrollere din radiators effektivitet på en meget simpel måde. Er din radiator varm i toppen og kold i bunden, så fungerer den med stor sandsynlighed, som den skal.  

5. Hold radiatoren fri for tøj

En radiators vigtigste funktion er at opvarme et rum. Du bør ikke bruge den til at tørre tøj, eller skjule den bag møbler og gardiner. Det kan i hvert fald få store konsekvenser for din varmeregning, da du ikke kan udnytte varmen særligt effektivt. . 

6. Indstil temperaturen på det varme vand

Indstil temperaturen på det varme brugsvand til 50-55oC på din varmvandsbeholder og 48-50oC på din varmeveksler. Ved højere temperaturer øges risikoen for kalkdannelser i varmtvandssystemet.

7. Spar på de dyre karbade og hop under bruseren i stedet

Tag brusebad i stedet for karbad. Du bruger nemt 145 liter vand til et karbad, mod typisk kun 45 liter til et brusebad på ca. 5 minutter. Sagt på en anden måde, så bruger du altså 3 gange så meget vand på et karbad.

8. Luft ud i din bolig og få et forbedret indeklima

Det er vigtigt for dit indeklima, at du dagligt lufter ud i din bolig. Mange glemmer desværre at skrue ned for radiatoren imens. Radiatoren registrerer et kraftigt temperaturfald og reagerer ved at skrue voldsomt op - og det koster altså på varmeregningen. Luft ud i 5-10 minutter, hvorefter du skruer radiatoren op på samme niveau, som inden du luftede ud

Relaterede emner

Watts - Din energiassistent

Watts - Din energiassistent

Ved hjælp af appen Watts - din energiassistent kan du følge med i dit varmeforbrug og blive klogere på dine forbrugsmønstre. 

Energistyring

Energistyring

Vi tilbyder jer mulighed for, at I kan holde øje med jeres energiforbrug online.

Energitjek

Energitjek

Vi gennemgår og screener ejendommens energiforbrug og finder løsninger, der kan optimere energiforbruget.

Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen