11 nyttige spareråd til optimal udnyttelse af din fjernvarme

Få det optimale ud af din fjernvarme med vores gode råd til, hvordan du kan spare på varmen - og samtidig udnytte den bedst muligt. Når du udnytter din varme optimalt, skal vi producere mindre varme - til gavn for både økonomi og miljø.

1. Hold øje med din varmeudnyttelse

Det kan spare mange penge, hvis du udnytter din varme optimalt.

Jo koldere returtemperaturen på fjernvarmevandet er, jo bedre har du udnyttet varmen i fjernvarmevandet. Jo bedre du udnytter fjernvarmen, jo mere effektiv bliver varmeproduktionen på dit fjernvarmeværk, og jo mindre bliver din varmeregning.

Det kan altså virkelig betale sig, at du holder dit varmeanlæg ajour, og sørger for at fjernvarmevandet afkøles optimalt, inden det sendes tilbage til os.

2. Indstil din radiator korrekt

Indstil radiatorerne ens i de rum, du ønsker varme. Har du flere radiatorer i samme rum, skal de alle være tændt og bør indstilles på samme niveau, så de bruger den samme mængde energi på at varme rummet op. Der er intet sparet ved at skrue helt op for en enkelt radiator i et rum og lukke for de andre. Faktisk bruger én radiator, der er fuldt opvarmet ofte mere varme end to eller tre, som kører på kvart drift.  

Du kan kontrollere din radiators effektivitet på en meget simpel måde. Er din radiator varm i toppen og kold i bunden, så fungerer den med stor sandsynlighed, som den skal.  

3. Find en passende rumtemperatur

21°C er en ideel stuetemperatur for de fleste mennesker. Når du skruer radiatoren op på 3, vil det for de fleste svare til 21°C. For hver ekstra grad, du skruer op, øges dit varmeforbrug med ca. 5-6%. Ønsker du en lavere temperatur i eksempelvis dit soveværelse, så anbefales det ikke, at temperaturen kommer under 14°C. Samtidig bør du holde døren lukket til et værelse med koldere temperatur, så varmen fra andre rum ikke trækkes ind i det koldere rum. 

4. Hold radiatoren fri for tøj

En radiators vigtigste funktion er at opvarme et rum. Du bør ikke bruge den til at tørre tøj, eller skjule den bag møbler og gardiner. Det kan få store konsekvenser for din varmeregning, da du ikke kan udnytte varmen særligt effektivt, når radiatoren er dækket til.

5. Følg dit varmeforbrug i Watts

Hold øje med dit forbrug løbende og gerne min. hver 14. dag. Et jævnligt overblik over dit forbrug sikrer, at du hurtigt kan opdage udsving, som kan skyldes fejl på dit anlæg. Du kan nemt holde øje med dit fjernvarmeforbrug i appen Watts – din energiassistent.

6. Indstil temperaturen på det varme vand

Indstil temperaturen på det varme brugsvand til 50-55oC på din varmtvandsbeholder og 48-50oC på din varmeveksler. Ved højere temperaturer øges risikoen for kalkdannelser i varmtvandssystemet.

7. Spar på de dyre karbade og hop under bruseren i stedet

Tag brusebad i stedet for karbad. Du bruger nemt 145 liter vand til et karbad, mod typisk kun 45 liter til et brusebad på ca. 5 minutter.

8. Efterisoler din bolig, og de varme rør i din bolig

Når du har en god isolering af din bolig, så betyder det, at du ikke behøver at skrue så meget op for varmen. Det kan derfor være en god idé med: 

  • Lavenergivinduer
  • Isolering af loft
  • Isolering af hulmuren.

Sørg samtidig for, at dine rør er isolerede i eksempelvis dit bryggers, din kælder og i skunke. En god tommefingerregel er, at der minimum bør være 40 mm. på varme- og varmtvandsrør, der er i brug hele året.

9. Udskift dine radiatorventiler

Hvis du har termostatstyrede radiatorventiler, bliver varmen reguleret mere effektivt. Det betyder, at du både kan spare på varmen og få et bedre indeklima, hvis du skifter manuelle radiatorventiler ud med termostatstyrede ventiler.

10. Tjek din gulvvarme

Det er en god ide at sikre, at det varme vand ikke cirkulerer for hurtigt rundt i din bolig. Dette kræver, at din cirkulationspumpe er indstillet korrekt, hvilket du kan få et autoriseret VVS-firma til at tjekke.

11. Luft ud i din bolig og få et forbedret indeklima

Det er vigtigt for dit indeklima, at du dagligt lufter ud i din bolig. Mange glemmer desværre at skrue ned for radiatoren imens. Radiatoren registrerer et kraftigt temperaturfald og reagerer ved at skrue voldsomt op - og det koster altså på varmeregningen.

Luft ud i 5-10 minutter, hvorefter du skruer radiatoren op på samme niveau, som inden du luftede ud.

Relaterede emner

Watts - Din energiassistent

Watts - Din energiassistent

Ved hjælp af appen Watts - din energiassistent kan du følge med i dit varmeforbrug og blive klogere på dine forbrugsmønstre. 

Energistyring

Energistyring

Vi tilbyder jer mulighed for, at I kan holde øje med jeres energiforbrug online.

Energitjek

Energitjek

Vi gennemgår og screener ejendommens energiforbrug og finder løsninger, der kan optimere energiforbruget.

Chat
Chat
Kundeservice
Kundeservice
Adgang for alle
Adgang for alle
Scroll til toppen
Scroll til toppen